Despre noi

28,245

TOTAL SPECTACOLE

O mare varietate de spectacole ...
13,292

ARTISTI

Artisti ....
2000 M

SPECTATORI

Spectatori de toate
varstele
12200

ORE

Multe ore pentru pregatirea spectacolelor

TEATRUL NAŢIONAL AURELIU MANEA

Teatrul de Stat Turda (ulterior denumit Teatrul Aureliu Manea Turda ) s-a înființat în anul 1948, prima premieră prezentată (la data de 16 octombrie 1948) fiind “O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, în regia lui Nello Bucewski. Cei care au pus bazele noului teatru au fost Gheorghe Damian (director) și Nello Bucewskyi(regizor).

Înca din 1956 artiștii turdeni participă (cu succes) la diferite festivaluri de dramaturgie de nivel național. Unii actori turdeni se fac remarcați și în cinematografia românească (Stela Furcovici, Stelian Stancu). Într-o perioadă de peste jumătate de secol de existență, aici au fost prezentate peste 300 de premiere.

Din 1993 au început colaborările internaționale și deplasări peste hotare cu spectacole proprii în Grecia, Franța și Suedia. În repertoriul instituției au fost incluse și piese în premieră națională. Din anul 1999 instituția își schimbă denumirea în Teatrul Municipal Turda.

În anul 2014, Teatrul Municipal Turda a primit o nouă denumire, Teatrul Aureliu Manea, în onoarea regretatului regizor Aureliu Manea. Din 2017 Teatrul Aureliu Manea a reintrat în circuitul artistic al ţării dar și la nivel internațional prin organizarea celui mai important festival de teatru din județul Cluj (FITT – Festivalul Internațional de Teatru Turda), fapt care a adus doar beneficii pe plan regional şi local, animând viaţa culturală a oraşului cu evenimente de înaltă calitate artistică.

Din 2019 teatrul din Turda devine naţional. Astfel, Teatrul Naţional Aureliu Manea a devenit o instituţie de cultură importantă, atât pentru municipiul Turda cât şi pe plan regional, naţional şi internaţional prin numeroasele participări la festivalurile de profil. Diversitatea şi consistenţa evenimentelor au transformat instituţia într-un punct cardinal cultural cu o larga arie de activitate, de la expoziţii de pictură, proiecţii de filme, concerte simfonice, dar nu în ultimul rând spectacole memorabile ale Teatrului Naţional Aureliu Manea sau invitate.

Alatura-te echipei noastre

Vino ca voluntar in echipa noatrsa
Inscriere Voluntar

Festivalul Internațional de Teatru Turda

„Festivalul Internațional de Teatru” promovează performanța în teatrul românesc și internațional prin prezentarea la Turda a celor mai reprezentative spectacole
Inscriere Festival
phone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram