Teatrul de Stat Turda (recent denumit Teatrul Național Aureliu Manea Turda), s-a înfiinţat în anul 1948. În perioada de peste 70 de ani de existenţă a Teatrului turdean au fost prezentate în faţa publicului peste 350 de premiere. De asemenea, teatrul a avut colaborări și participări atât la nivel național cât și internațional.
Teatrul își propune să realizeze spectacole pentru publicul tânăr și matur; să stimuleze inovația, creativitatea și creațiile artistice; să promoveze spectacolele teatrului la nivel național și internațional; să promoveze creațiile artistice clasice și contemporane; să dezvolte schimburi culturale.
Teatrul organizează în fiecare an Turda International Theatre Festival, în cadrul căruia timp de 10 zile, orașul se transformă într-o oază culturală propunând publicului spectacole, performance-uri, concerte, ateliere de lucru şi experimente teatrale atât din ţară cât şi din străinătate. În contextul festivalului se creează o legătură între comunitatea teatrului și cea locală prin implicarea a peste 40 de voluntari din rândul adolescenților.
Preocuparea teatrului pentru a atrage un public tânăr a dus organizarea unor cursuri de teatru pentru adolescenți în ultimii patru ani și la nașterea unui festival de teatru pentru adolescenți (Festivalul de Teatru al Adolescenților), care în 2020 a ajuns la a III a ediție, și a unor spectacole, proiecte și colaborări precum: Noi nu (un spectacol scris și realizat după o poveste adevărată dintr-un liceul din Turda), Joaca de-a versul, În mine câteodată, Orice Julieta are mai multe opțiuni (spectacole de poezie adresate adolescenților și adaptate la spații neconvenționale), Mofturi; în fiecare an o parte dintre actorii teatrului participă ca traineri la tabăra de vară Joaca de-a teatrul organizată de Asociația de Tineret Become, Sibiu.
Scurt istoric:
Primele manifestări de teatru în limba română au fost turneele prin Turda ale trupelor Fani Tardini Pascaly şi Petculescu, între anii 1866 – 1879. Organizarea statutară a ,,Meseriaşilor Români” din Turda, în 1883, de către apărătorul cauzei româneşti, dr. Ioan Raţiu a însemnat un îndemn pentru dezvoltarea teatrului în limba română. O primă cronică despre teatrul românesc din Turda apare în anul 1903. În 1922 se înfiinţează societatea “Amicii artelor”, care debutează cu spectacolul “Femeile savante” de Molière.
În perioada 1922-1926-1928, la Turda au loc diferite reprezentaţii valoroase. Ansamblurile de teatru din Bucureşti, Cluj şi Craiova găsesc un climat deosebit în Turda.
În anii 1940-1944, când Turda a devenit oraş de graniţă temporară prin odiosul dictat de la Viena, teatrul românesc cunoaşte o renaştere pentru populaţia din Ardealul de Nord, devenind un centru puternic al refugiaţilor.
În 1948, în clădirea din Piața Republicii nr. 52 (construită între anii 1902-1904, în stil eclectic, cu elemente arhitecturale de stil Secession, neobaroc și neorococo) ia naștere teatrul din Turda. În august 1948 Teatrul Poporului din Cluj a fost transferat la Turda, în 1958 acesta își schimbă denumirea în Teatrul de Stat din Turda. Din 1993 au început colaborările internaționale și deplasări peste hotare cu spectacole proprii în Grecia, Franța și Suedia. În repertoriul instituției au fost incluse și piese în premieră națională. Din anul 1999 instituția își schimbă denumirea în Teatrul Municipal Turda. Încă din 1956 artiștii turdeni participă (cu succes) la diferite festivaluri la nivel național. Unii actori turdeni se fac remarcați și în cinematografia românească (Stela Furcovici, Stelian Stancu).
În anul 2014, Teatrul Municipal Turda a primit o nouă denumire, Teatrul „Aureliu Manea” Turda, în onoarea regizorului Aureliu Manea. Această iniţiativă de atribuire a unei noi denumiri aduce o identitate autentică instituţiei publice de cultură din Turda, fiind totodată o recunoaştere a valorii personalităţii teatrale a lui Aureliu Manea, regizor al Teatrului de Stat din Turda. În anul 1992 i s-a acordat Premiul UNITER pentru întreaga activitate, iar în anul 1999, Diploma de excelenţă pentru merite deosebite în promovarea artei teatrale, acordată de Primăria Municipiului Ploieşti şi Teatrul Toma Caragiu din Ploieşti.
În 2020 a primit numele de Teatrul Național Aureliu Manea Turda, ceea ce oferă o șansă în plus de a se conecta la rețelele teatrale europene sau internaționale precum și posibilitatea accesării de fonduri europene.
Printre artiștii care au creat spectacole pentru scena teatrului turdean se regăsesc și: Val Mugur, Vintilă Rădulescu, Ion Dan, Radu Miron, Radu Stanca, Constantin Leoveanu, Cătălin Nau, Aureliu Manea, Andrei Mihalache, Alexandru Dabija, Mihai Mănuțiu, Mihai Gruia Sandu, Nello Bucevschi, Ion Petruș, Marga Ene, Mihail Nemeș, Rafael Galin, Cazimir Tănase, Aurelia Păunescu, Enna Cenariu, Puiu Neagu, Mircea Cosma, Radu Botar, Maria Voronca și mulți alții, iar din generația tânără: Andrei Măjeri, Luana Hagiu, Alex Teodorescu.